Imamens regnestykke

Kamel i solnedgang

DET FINE MED verden er at ikke alt er akkurat sånn du tror det er, matematikkens lover for eksempel. Overraskelser lurer bak hjørnene. En saudi-araber jeg kjenner fortalte meg om et kamel-regnestykke for noen år siden:

EN RIK ARABER eier 17 kameler. Han har tre sønner. Når han dør, skal kamelene fordeles slik: Den eldste får halvparten, den nest eldste en tredjepart, den yngste en niendepart. Altså 17 kameler delt i en halvpart, en tredjepart og en niendepart. Og ingen skal slaktes. Det er en uttrykkelig betingelse. Det går entydig frem av testamentet

Tiden går. Mannen eldes. Så dør han. Det er slik det gjerne går.

Sønnene setter seg ned for å fordele arven.

Altså: Halvparten av 17 kameler er åtte og en halv kamel. En tredjepart er 5,7 kameler. En niendedel er 1,9. Dette er bare ikke til å komme fra. Og ingen skal slaktes. Hvordan i profetens navn skal de kunne løse dette?

Dagen går. Brødrene diskuterer og regner, skriver i sanden, lar kulene på rammen fly frem og tilbake.

SÅ GIR DE opp. De går til imamen.

Han stryker sitt skjegg. Da brødrene har snakket fra seg ser han på dem med kloke øyne: ”Mine venner, jeg har løsningen. Jeg har en kamel. Den får dere. Men når dere har ordnet opp må jeg få den tilbake”.

Brødrene ser spørrende på ham. Hva er vitsen med å få den først og så måtte gi den tilbake etterpå? Da vil de jo være tilbake ved start?

Neida. Imamen smiler og rister på hodet. ”Hør her”, sier han. ”17 kameler pluss en blir atten. Atten kameler delt på to, blir ni, altså ni kameler til han som skulle arve halvparten. Atten kameler delt på tre blir seks, altså seks kameler til han som skulle arve en tredjedel. Atten kameler delt på ni blir to, altså to kameler til han som skulle arve niendeparten. Alle får sitt. Ni pluss seks pluss to blir 17 kameler, ikke sant? Da har min kamel gjort jobben. Dere har fått deres kameler, og jeg kan få igjen min”.

JEG ER IKKE helt sikker på moralen i denne vesle legenden – om det da ikke skulle være noe med at guddommelig forsyn overskrider sekulær aritmetiske logikk.

Men det jeg i hvert fall vet er at folk som hører historien blir gående og gruble. Jeg kjenner en jeg tror gjør det det den dag i dag, fire år etter at jeg fortalte ham historien.

Glem ikke å dele dette!